rss kanál
Kategorie článků

Raná Open 2017

Publikováno 17.02.2017 v kategorii soutěže, 0 komentářů

Pátek na nás byl přívětivý a po rozdání čísel pilotům nám nic nebránilo vyjma naší fyzické kondice vyškrábat se na kopec.  Podmínky pro létání byly na hranici pravidel ale létat se muselo začít co nejdříve. Dle předpovědi to měl být jediný letový den celé soutěže.  Vítr JV-V 3-7m/s. Létalo se tedy nad lomem. Časy byly ovlivněny termickými závany.  Piloti dělali i chyby v taktickém pojetí jejich letu a tak nuly za „horizont“ přibývaly.  Horizont je stanoven zaměřovačem a pilot musí protnout tuto pomyslnou linii do 5ti sec. po dokončení soutěžního letu.  Povedla se nám realizovat tři kompletní kola. Jedno kolo se létalo 2 hodiny.  Soutěž prodlužuje čekání na přistání.

V sobotu nemělo foukat ale větru to nikdo neřekl, tak se mohlo začít. Vytahat vše na kopec, postavit báze, zaměřit a odlétala se 4 kola.  Vítr okolo poledne foukal stabilních 8m/s v průměru, což byla paráda a museli jsme z toho dostat maximum.  Naštěstí přijely pomocné síly na báze. Byla zima a kdo seděl někdy 9hodin na místě na vrcholku Rané ví své. Během dne se stala nepříjemnost, kdy jeden ze závodníků svou neopatrností zavadil o kolík báze a ta se nám zkácela. Protože ale ostatní části zůstaly na svém místě a báze je z pevné konstrukce, jen se postavila zpět. Kontrola zaměření ukázala shodu se zaměřovacím bodem z rána. Tudíž jsme mohli pokračovat dál. Někteří piloti se nechali strhnout vlnou emocí a zavětřili šanci jak zrušit svůj špatný čas. Zde jsme neustoupili. Vyšli jsme vstříc pilotům, svolali briefing a Jury president T.Bartovský odcitoval pasáž z pravidel. Nikdo oficiální protest nepodal a tak se jelo dál. „Brblanda“ ještě chvilku pokračovala ale po chvilce emoce vychladly.  I kdyby se případný (nepodaný) protest uznal, nikomu by to nepomohlo, rozdělil bych pole na třetiny a zrušil jen v té době lety dvěma pilotům. Škoda, že protest nebyl podán. Během rána jsem měl fotku zaměření obou bází, jako trumf v rukávu. Byly by to snadno vydělané peníze.  Na Sobotní večer je vždy vyhlášen banket ve skleníku. Letos zase paráda, obsluha zajistila a navařila vše, jak to máme rádi. Banket ladíme již dlouhá léta. Pro mne je nepochopitelné jak v tak malé kuchyňce je někdo schopen připravit raut pro takovou hordu lidí.

V Neděli ráno bylo na vrcholku Rané 8m/s SSZ.  Vyrazilo se tedy v 9 hodin jako každý den. Báze se ani nestavily. Vítr ustal a bylo volné létání. V poledne byla na kopci soutěž ukončena. Vyhlášení proběhlo ve 13 hodin u Skleníku. Vítězem se stal  Philipp Starý (AUT), 2. František Ruisl (SVK), 3. Jaroslav Pávek (CZE) . Gratulace všem pilotům a Jardovi, že se dokázal natlačit na bednu. Od prvního dne měl pěkně našlápnuto a tak jsme ho tlačili při každém letu očima.

Velké poděkování patří všem pořadatelům, kteří ve dnech svého volna přišli podpořit tuto akci. Bez nich by to nešlo. Technickou stránku zajistil jako vždy výborně Zdeněk Tmej, ve funkci zapisovatelky a hlídače horizontu manželka Eva. Radek půjčil báze a pomáhal na postu hlavního startéra. Václav neúnavně zvonil a tahal na kopec techniku, Pavel pomáhal na bázích a na kopec s technikou, Ivča a Anežka celé dny na bázích. Tomáš Bartovský celou soutěž pracoval na výsledcích a ty tak mohly být k nahlédnutí na webu hned po ukončení letového dne. Děkuji.

Jsem rád, že soutěž proběhla a odlétalo se 7 kol, v což jsem já ani nikdo ze soutěžících nedoufal. Raná je specifická jak do tvaru kopce tak svou náročností z důvodu výstupu na vrchol. Nestandardní s ohledem na místo startu i polohy bází. Náročná na přistávání. Tak to je a nic s tím neuděláme, díky bohu ale za ní.

Letos patří veliké poděkování celé komunitě pilotů paraglidů, kterým tímto děkuji, že nás na kopci nechali odlétat naši soutěž. Kluci děkujeme.

Text: Filip Kalenský

Výsledky po 7mi kolech (RESULTS)

Fotky od Tomáše (PICTURES)

Fotky od Istvan  (PICTURES)

Reportáž na www.F3X.sk
Komentáře:
rss kanál






© 2011 F3F.cz