rss kanál
Kategorie článků

Dlouhé stráně, Mravenečník...

Publikováno 07.06.2011 v kategorii různé, 4 komentáře

Delší dobu jsem hledal vhodnou lokalitu na svahové létání v oblasti Jeseníků, odkud pocházím a občas tam jezdím. Problém je, že většina kopců je zalesněná, nebo se tam nedá rozumně dostat. Vyjímkou je oblast Mravenečníku a horní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Z této lokality již léta startují rogalisté, kteří mají několik povolení k vjezdu. Letos v zimě ale byl otevřen nový zimní areál (http://kouty.cz) s novou šestisedačkovou lanovkou, která jezdí i v létě a na tuto lanovku navazuje doprava letním skibusem až k horní nádrži elektrárny (1350n/m). Minulý víkend jsem proto při cestě do Jeseníku udělal dvakrát létací zastávku a s dcerou (fotograf a kameraman výpravy :-)) a Ascotem vyrazil nahoru. Lanovka jezdí v létě každou půlhodinu a vždy navazuje letní skibus, takže nahoru se dá dostat za dvacet minut. Trochu jsem se bál problémů - ochranáři, ČEZ apod. a proto jsem ještě předem vše prodiskutoval se slečnou na informacích - ubezpečila mne, že nahoře se mohu pohybovat jak chci, chodit i kamkoliv mimo cesty a ani s létáním neviděla sebemenší problém a kupodivu vše byla pravda.

V sobotu nahoře foukal jen slabý cca 4 až 5 m/s vítr od východu, chvílema se stáčel na JV. Jako první svah jsem zkusil 800 m dlouhou hranu - hráz nádrže. I přes slabý vítr Ascot chodil úžasně, trochu mi to připomnělo lítání na skále ve Francii, nebo Donovaly - hluboké údolí s hranou a převýšením nad údolím několik set metrů. Takže létání dokonalé, trochu problém je přistání na strmou hranu s nebezpečím přefouknutí a pádu do nádrže elektrárny - to by asi byl velký problém. Možnost je sejít po schodech dolů ( 250 schodů) a nebo jít na jižní stranu, kde navazuje mírný svah. Já jsem zkusil sednout na hranu a povedlo se, ale při silnějším větru by to nebylo jednoduché.

Druhou lokalitu jsem zkusil Vřesník - létat se dalo, ale chybí hrana a je to spíš rekreační polétání nad menšími smrky. Zato přistání je pohodové do měkké trávy nebo borůvek.

V neděli při cestě zpět jsme opět vyjeli nahoru, otočil se vítr na JJV až JV a trochu zesílil, takže jsme vyrazili na Mravenečník - létání výborné - připomíná mi to Donovaly zadní svah tuším na severní vítr. Přistání taky dokonalé - dostatečná plocha měkké trávy. Zkoušel jsem ještě jižní svah u nádrže, létat se dá ale spíš relaxačně, přistání bez problému.

Chtělo by to postupně vyzkoušet i další směry, hlavně  západní. Myslím, že je to nádherná oblast pro svahové létání v nadmořské výšce cca 1350m, která zatím v u nás chyběla, protože v Krkonoších je problém s ochranáři a jiná místa takto vysoko neznám. Podle mne je možné najít zde vhodný svah na každý směr větru, problém bude asi přistávání, hlavně při silnějším větru, ale to chce vyzkoušet.

Doplněno 13.7.2011 (od Tomáše Winklera)

Pokračuji v průzkumu lokality Dlouhé stráně, 6.7.2011 další cesta směr Jeseník a druhá létací zastávka. Předpověď nebyla nic moc, slabý vítr, vzal jsem pro jistotu i elektrotrup, dole klid, ale nahoře foukalo téměř stabilně 3-6 m/s, směr SZ, takže elektrotrup jsem nepoužil. Létání na hrázi pohodové, sem tam bublina z údolí, celkem  1,5 hod. ve vzduchu super relax. Přistání trochu problémové - traverzem ze spodu, otočit proti větru a zapíchnout do vrstvy měkké trávy - povedlo se cca 8x beze škody. Při větším větru to nebude úplně jednoduché, chce to pořádné brzdy a ovladatelnost i na brzdách, což mi moc nefunguje - budu muset poladit.
Jedna poznámka, z  tohoto místa se stává oblíbený výletní cíl pro všechny generace a tentokrát (svátek+pěkné počasí) bylo na hrázi docela rušno, včetně maminek s kočárky apod. Několikrát jsem při letu vysvětloval, že letadlo opravdu nemá pohon, přestože lítá rychle a hvízdá, jeden pán nevěřil  a kontroloval po přistání :-) . Když zjistil, že jsou v trupu baterky, tak mu bylo jasné proč to lítá rychle, vlastně měl pravdu, bez příjímačovek by to opravdu rychle nelétalo :-)) Druhá pozn. kolem jezera je nádherný inline okruh, příště beru manželku s bruslemi :-)
Pár fotek jsem přidal na picassu - původní album i s mapkou a šipkami kde jsem lítal.

 

 

Více fotek s popisem zde.

Autor: Tomáš Winkler

Komentáře:
rss kanál






© 2011 F3F.cz