rss kanál
Kategorie článků

Létání v Rusku

Publikováno 06.02.2016 v kategorii soutěže, 4 komentáře

Polští F3F kamarádi nás pozvali na minisoutěž, chcete-li měřený trénink, abychom přes zimu nezapomněli páčkovat.K tomu mají úúúžasný svah, který vznikl odtěžením jeho poloviny a teď už na něm jen sviští kompozitové brousky. Má dlouhé, svažité předpolí zakončené tak osm metrů kolmou stěnou a nahoře veliký prostor pro bezproblémové přistání.

Takže po mailování s Jurkem (místní borec), ráno v šest nakládám své lítací miláčky, vše ostatní a vyrážím do Liberce, přelezu k Mírovi do auta a cestou ještě vyzvednem Vláďu v Jablonci a frčíme přes Harachov do Polska.V devět jsme na místě, jako téměř vždy první, tak kraťoučký výšlap nahoru a jsme na hraně.

Dorazil i Richard sTomášem, takže pět čechů a osm poláků. Fouká téměř kolmo na svah 8-15 m/s, tak naložit balast a šup do vzduchu. Chvíli polétáme a už se trousí ostatní stejně postižení, tak sedáme a čekáme na brífink.

Na něm je zdůrazněno, že se léta podle pravidel, včetně dodržování bezpečnostní linie,(přece se nechcem setkat se 4,5kilovým oštěpem, co letí 150 km/h).Na bázích se sřídame všichni, takže k celé akci stačí jen jeden člověk-startér. Začínáme soutězní lety a už na prvních pár lidech je jasné, že musíme ještě přiložt trochu olova, protože vítr už je 13, v nárazech 22 m/s. Nakládám tedy Pitbulla na 4400g, což jsem tak odhadl jako akurátní.(smích). Vítr je stabilní a jen občas přijde malá bublinka, která ulehčí páčkování v turbulenci u hrany. Richard ladí nový přírustek svého letového parku a po úpravě výchylek už líta pěkně a rychle. Tomáš v každé druhé zatáčce vrtá a zatím je vybírá ale tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až je Pajk zavrtanej v zemi. Poškození není fatální, ale opravu si vyžádá. Míra ukázkově houpe(technika jak se dostat na vysokou náletovou výšku), ale občas seká a tak to na bednu není. Vláďa teprve sbírá svahové zkušenosti a protože měl málo naloženo, tak to pojal jako vyhlídkové lety(smích). Ale pral se s větrem statečně. No a já? Celkem se dařilo a bublina v poslednim kole mne přinesla nejrychlejší čas celého dne. Ale hlavně mám moc rád kopce s ostrou hranou a to tenhle je.

Po 14ti kolech jsme sbalili nádobíčko a dole mezi auty si vyslechli spočítané výsledky, dostali od pořadatele bonbony na cestu a po poděkování se rozjeli k domovům.Pro mně skvěle strávená sobota s kamarády a svými miláčky(éra samozřejmě). Už se těším na další pozvání a jestli jste vydrželi číst až sem, tak moc děkuji.

Letu zdar

Text: D. Vltavský
Foto: T. Winkler

Komentáře:
rss kanál






© 2011 F3F.cz