rss kanál
Kategorie článků

MČR F3F 2011, 23.9.-25.9.2011

Publikováno 19.09.2011 v kategorii soutěže, 4 komentáře

V sekci "žebříček" naleznete odkaz na aktualizovaný žebříček pro nominaci na MČR F3F 2011 tento víkend.

Postupuje prvních 35 pilotů ze žebříčku + 3 junioři (celkem tedy 38 lidí). Pokud někdo z nominovaných odmítne účast, postupuje další v pořadí dle žebříčku.

Pokud Vám to vyjde, potvrďte účast/neúčast do 21.9.2011 na zdenek.tmej@unet.cz, usnadníte a zrychlíte tím přípravu a organizaci (účastníci uveďte jméno, příjmení, klub, licenci a č. kanálu).

Propozice od pořadatelského klubu ke stažení zde.

Zpracoval: Jaroslav Vojta, trenér F3F


Konečné VÝSELDKY ZDE

Foto:
Tomáš Wikler - zde
Honza Fíla - zde

Pár slov k soutěži od pořadatele:

Od pátku do neděle se na Rané u Loun uskutečnilo mistrovství ČR kategorie F3F. Pořadatelem soutěže byl  LMK Litomyšl. Na mistrovství se kvalifikovalo 35 seniorů a 3 junioři. Díky nepříznivé předpovědi počasí hodně nominovaných odřeklo, účast potvrdilo pouze 19 soutěžících, včetně jednoho juniora.

Pátek:  Prezentace probíhá ráno mezi osmou a devátou hodinou. Mezitím se ti, kteří přijeli až  v pátek ubytovávají. Já nepřetržitě sleduji meteostanici  ve Skleníku, ta ukazuje západ 1,5-2,5 m/s. Po dohodě s ředitelem soutěže Vaškem Vojtíškem nevyčkáváme a posíláme všechny nahoru na kopec.  V 10 hodin stavíme báze, zapojujeme elektronickou časomíru, za půl hodiny máme vše připravené. Svoláváme nástup, při kterém oficiálně zahajuji toto mistrovství. Kladu důraz na dodržování bezpečnostní linie a následně sděluji „místní úpravu“ o zrušení horizontu. Po zahájení nastává dlouhé čekání, někteří poletují v termice, jiní odpočívají nebo klábosí. Kolem oběda se situace ještě zhoršuje, několik pilotů končí dole pod kopcem na louce. Někteří už ztrácí veškeré naděje, že by se v tento den mohlo něco odlítat. Asi po hodině vítr začíná pulzovat, kouř z komínů nedaleké elektrárny se začíná ohýbat. To je dobré znamení. Po patnácti minutách krabička ukazuje stabilně 5m/s, nato svoláváme soutěžící a za pět minut začínáme. Jako předskokan letí Jirka Bačinský, já (byl jsem vylosován) zahajuji první kolo. Pořád ještě fouká zleva, ale bez problémů dělám 10 průletů. Soutěž se začíná rozjíždět, na start jde jeden za druhým. Jakmile předchozí pilot sedne na zem, další má třicet vteřin pracovní čas a start. Za hodinu zvládáme dvě kola. Ve třetím kole se vítr začíná stáčet k SZ. Dolítáme kolo a báze stěhujeme mezi dvě boule, tzn., že se bude přistávat mezi bázemi. Po bleskové akci opět pokračujeme. Další tři kola odlétáváme ve stabilním větru 5-8m/s.

Sobota:  Už od rána svítí sluníčko, okolní kopce jsou zahaleny v přízemním oparu a já opět sleduji meteostanici ve Skleníku. Už je mi jasné, že z tohoto dopoledne nic nebude. Po poledni se vítr opět začíná probouzet, fouká JV na lom 2-4m/s. Neváhám a vysílám Radka Plcha na kopec. Ostatní zespodu sledují, co se bude dít. Radek se kupodivu drží, občas dává i průlety.  Po chvíli od něho dostávám zprávu, že to „půjde“. Svoláváme nástup a jdeme nahoru. Po zprovoznění techniky začínáme celkově sedmé kolo.  Soutěž už nemá takový spád jako včera, musíme dávat pozor na padáčkáře, kteří i přes upozornění neustále narušují náš letový prostor. Pro zahánění paraglaidistů  se osvědčuje trumpetka, původně určená pro signalizaci porušení bezpečnostní linie. I přesto je kvůli nim v každém kole několik oprav. Další brzdou začíná být již zmíněný horizont. Ve třetím kole většina pilotů „kalí“ až dolů nad tábor. Na každého z nich musíme i několik minut čekat, než se vrátí nahoru a přistane. Proto po třetím kole vyhlašuji pauzu a sestavuji měřidlo horizontu.  Po dohodě s Vaškem necháváme rozhodnutí na soutěžících. Většina je proti a tak se beze změny pokračuje dál. Ve čtvrtém, posledním kole, Václav  Vojtíšek předvádí  nejrychlejší let  soutěže   39.5 s. Končíme po půl šesté a do Skleníku se vracíme až za šera.

Neděle:  Počasí je podobné tomu sobotnímu. Windguru hlásí JV 1-2m/s, podobné hodnoty ukazuje i meteostanice. Při nástupu v  deset hodin oznamuji, že počkáme ještě hodinu a pokud se vítr neumoudří soutěž ukončíme. Při té příležitosti se rozpoutává debata o možném pořadateli příštího mistrovství. O pořadatelství se hlásí  LMK Most. Další téma je přeložení soutěže v případě nepříznivé předpovědi počasí. Z diskuse a následného schválení trenérem vyplívá: Pořadatel má právo v případě nepříznivé předpovědi přeložit soutěž na nový termín. Tento termín se nesmí krýt se žádnou soutěží nahlášenou v kalendáři. Zrušení nebo přeložení soutěže je pořadatel povinen oznámit všem dotyčným e-mailem, SMS nebo přímo trenérovi (www.f3f.cz) nejpozději 48 hodin před začátkem soutěže. Po prodlouženém nástupu ještě naposledy kontrolujeme údaje na meteostanici a v jedenáct hodin oficiálně ukončujeme soutěž. Po půl dvanácté začíná vyhlašování výsledků. Pohár za nejrychlejší let soutěže (SPEED CUP) přebírá Vašek Vojtíšek, další  pohár získává junior Ivanka Bačinská. Po předání cen všem zúčastněným vyhlašuji tři nejlepší seniory. Třetí místo obsazuje Filip Kalenský, druhé místo Václav Vojtíšek a Mistrem ČR se stává Radovan Plch. Po vyhlášení probíhá fotografování vítězů. Po poledni se loučíme a odjíždíme zpět  do svých domovů.

Závěrem bych chtěl poděkovat pořadatelům, Tomášovi ze Skleníku a soutěžícím za zodpovědný přístup.

Za LMK Litomyšl
Zdeněk Tmej

Komentáře:
rss kanál






© 2011 F3F.cz